© 2013 Udruga ŽOP Sva prava pridržana

Niste sami

Na poticaj dvije naše članice, radnice Lutrije, Republički sindikat radnika Hrvatske prije godinu dana pokrenuo je osnivanje Udruge žrtava oružanih prepada (ŽOP). Obzirom da su razbojništava zadnjih godina u povećanju, sve je veći i broj radnika koji trpi fizičke i psihičke posljedice, a ne znaju kome se obratiti za pomoć i koja su im prava.

Jasna Vukas  i kolegica Petra Đurin, radnice su Hrvatske Lutrije. Na svojim su radnim mjestima preživjele po tri pljačke zbog kojih su se suočile sa strahom i nesigurnošću, te pomoć potražile na grupnoj psihoterapiji. Nisu se predale i povukle, već su odlučile suprotstaviti se i pomoći drugima.  Razgovor, savjeti, upućivanje žrtava pljački u njihova prava i na stručna psihološka savjetovanja, dio su posla koje obavljaju u ŽOP-u. Pružanjem osnovnih informacija potiču povezivanje žrtava oružanih pljački i tako djeluju na  međusobnu samopomoć.
Proteklih mjeseci kolegice su, uz pomoć sindikalnih povjerenika i profesionalaca RSRH, pokrenule osnivanje web stranice, prikupljajući podatke i informacije vezane uz problematiku razbojništava, a u toku su i pregovori vezani uz organiziranje i pružanje stručne psihološke pomoći.

Mišljenje psihijatra: Oružane pljačke su stres izvan uobičajenog iskustva i takvi stresovi izazivaju poremećaje. Simptomi su: poremećaj sna, burne reakcije na uobičajene događaje, simptomi ponovnog javljanja tog događaja. Ako simptomi ne nestanu unutar mjesec dana, stanje se definira kao akutni stresni poremećaj... Reakcije radnike sredine najčešće su negativne.......U pravilu poslodavci vrše pritisak na radnike da se vrate na posao, a to nije dobro za  njihovo zdravlje.

Daljnji planovi vezani su uz suradnju s pravosudnim, državnim i upravnim tijelima i ustanovama, radi ostvarivanja zaštite prava i interesa članova udruge, a istodobno bi se krenulo i s organiziranjem seminara i radionica za članove, kako bi bili što educiraniji o svojim pravima.

pratite nas na facebook-u
Republički sindikat radnika Hrvatske
UDRUGA ZRTAVA ORUZANIH PREPADA

© 2013 Udruga ŽOP Sva prava pridržana